예수께서 가라사대 내가 곧 길이요 진리요 생명이니 나로 말미암지 않고는 아버지께로 올  자가 없느니라 (요한복음 14: 6)

BREWING COFFEE WITH LACTIC ACID (젖산으로 커피 만들기)

창조과학
2020-02-19

BREWING COFFEE WITH LACTIC ACID (젖산으로 커피 만들기)


이 프로그램을 정기적으로 청취하는 사람이라면 내가 좋은 커피를 편파적으로 좋아한다는 사실을 알아차렸을 것이다. 영국 북서부에서 살 수 있는 유일한 커피는 이미 한번 추출했지만 가루로 갈아 말렸고 아마도 항아리 속으로 다른 먼지와 함께 넣은 것이 전부였던 시절에 내가 자랐음에도 불구하고 이것은 사실이다.

그래서 내가 최근에 커피에 대한 새로운 기사를 읽었을 때 나는 거기에서 새로운 사실을 발견하고 기뻐했다! 커피를 제조하는 다양한 방법에 대한 많은 과학적인 연구들에 계속하여 감명을 받아왔다. earth.com에서 최근 한 기사를 실었는데 이 기사는 만약 커피 빈들이 습식가공 과정을 거치면, sauerkraut(소금에 절인 양배추-내가 좋아하는 또 다른 음식)를 만들 때 양배추를 발효시키는 것처럼 이 커피 빈들이 발효과정을 거침을 보여주었다. 이때 젖산을 만드는 박테리아가 나쁜 맛을 만드는 바람직하지 않은 박테리아의 성장을 억제함으로서 커피의 품질을 보존하는 것 같다. 이 기사는 이 젖산이 어떻게 작용하여 최상의 향을 증진하여 가장 바람직한 미각효과(풍미)를 발하는지를 알아내기 위해서 더 많은 연구가 필요하다고 제시하는데 개인적으로 나는 기쁘게 그 연구에 참여하여 돕고 싶다.

모든 경솔함을 차치(타당성을 제외)하고, 하나님께서 이러한 놀라운 창조물을 만드셔서 가장 일상적인 분야에서도 매일의 과정 속에서도 흥미와 도전이 있게끔 하셨다는 사실이 참으로 경이롭다.


It will not have escaped the notice of regular listeners to these Creation Moments that I have quite a considerable partiality for good coffee. This is in spite of the fact that I was raised in the Northwest of England at a time when the only coffee available had already been brewed once, then dried out into powder, and swept, probably with other dust, into a jar.

So, when I recently saw a brand new science article on coffee, I was pleased to read something new in it!

I have been continually impressed with the amount of science that goes into the various methods of producing coffee. Earth.com recently carried an article, showing that if beans are subject to wet processing, they undergo a fermentation similar to that of cabbage when producing sauerkraut (another favorite of mine). It appears that lactic acid producing bacteria protect the quality of the coffee by preventing the growth of undesirable micro-organisms that lead to a poor taste. The article suggests that a lot more research needs to be done on how exactly the lactic acid works to enhance the best flavors, producing the most acceptable sensory experience, and I, for one, would be happy to help with that research.

All levity apart, it is fascinating that God has made such an incredible creation, that there is interest and adventure to be found in the most seemingly mundane areas, and supposedly everyday processes.


Author: Paul F. Taylor

Ref: Harvey, O. (2019), How lactic acid helps to brew the perfect cup of coffee, < https://www.earth.com/news/lactic-acid-perfect-coffee/ >, accessed 1/31/2019.